COMPARAŢIA de Psih. Elena Ciuculescu

Comparatia

Efectele comparaţiei 

Comparaţia este una dintre cele mai nesănătoase componente din viaţa noastră. Motivarea începe să funcţioneze de când suntem copii – dacă ni se arată un obiectiv, avem spre ce să tindem şi vom face tot ce putem ca să il atingem. Şi cum altfel putem fi motivaţi decât prin comparaţie? Doar că pe termen lung, produce frustrare, ceea ce duce mai degrabă spre nefericire. Vom tinde să ne comparăm constant. Şi, la un moment dat, când nu reşim să obţinem ceea ce vedem la cei cu care ne comparăm, apare frustrarea. Şi din acel moment incepe să se instaleze nefericirea. Cu cât frustrarea este mai mare, cu atât mai nefericiţi o să fim. Orice am face, orice am obţine, orice am avea, nu va mai fi suficient. Când nu putem să ne bucurăm de ceea ce am obţinut sau avem deja, nu avem cum să ducem o viaţa linistită sau să fim fericiţi.

Aspectele pozitive ale comparaţiei 

Comparaţia poate să ne ofere motivaţia să creştem şi să ne dezvoltăm. Să vrem să ne depaşim limitele, statutul, poziţia. Ideal ar fi, să facem comparaţia in raport cu propria noastră persoană, nu cu altcineva. Dacă imi propun obiective care sunt in raport cu mine şi cu performanţele mele actuale, comparaţia poate să imi susţină creşterea şi dezvoltarea. Daca vreau o casă mai mare (pentru că mă compar cu vecinul, care are o locuinţă mai mare decât a mea), nu e tocmai un aspect pozitiv al comparaţiei şi nici nu imi oferă o motivaţie sănatoasă. Dar, dacă o vreau pentru ca familia mea tocmai se măreşte cu un nou membru, am o motivaţie sănătoasă şi comparaţia este cu situaţia mea actuală, nu cu cea a vecinului.

Impactul asupra copiilor 

Copiii fie se “încăpăţânează” să demonstreze contrariul (că acea comparaţie nu este validă şi că ei sunt mai buni decât persoana cu care sunt comparaţi), fie ajung să creadă că nu sunt buni de nimic, ceea ce, pe termen lung, le scade increderea in ei, asumarea şi recunoaşterea propriei lor valori. Nici una dintre situaţii nu-i tocmai de dorit: fie vor deveni extrem de competitivi, fie vor avea un drum anevois in faţă, in care vor trebui să işi descopere propria valoare şi increderea in sine. COMPARAŢIA CU FRAŢII – Situaţia este similară cu cea menţionată anterior ca posibilităţi, doar că se complică dacă e vorba de fraţi sau de surori: pot incepe să gândească că părintele sau părinţii nu îl iubesc sau nu îl apreciază la fel de mult ca pe celălalt. Competiţia între fraţi şi surori nu este de dorit. La fel cum cred că niciun părinte nu îşi doreşte ca cel mic să nu aibă încredere în sine şi în capacităţile sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>