Educaţia publică sau privată de psih. Emilia Beleuţă

Scoala

Dacă în anii precedenţi alegerea grădiniţei sau a şcolii pentru un viitor învăţăcel era destul de simplu de realizat, iar criteriul de bază al acestei alegeri era distanţa apropiată faţă de casă, acum totul se complică. Educaţia a devenit un subiect complex, iar criteriile de alegere a unităţilor de învăţământ se referă acum la calitatea şcolii, formarea contină a profesorilor sau la curricule adaptate la nevoile şi ritmul fiecărui copil.

Ce înseamnă asta pentru tine! Înainte de a te decide ce vei alege pentru copilul tău, trebuie să-ţi faci temele deoarece vei face o alegere foarte importantă pentru tine şi copilul tău. Cercetează, informează-te, cere feedback şi asigură-te că ai înţeles toate opţiunile disponibile.

Pentru a te ajuta să iei o decizie bună, mai jos găseşti câteva dintre avantajele frecventării școlii publice, dar și private.

Avantajele școlilor private

Școlile și numărul elevilor unei clase tind să fie mult mai mici în comparaţie cu cele de la stat. În acest context, profesorului îi este mult mai uşor să interacţioneze cu copiii şi se poate ocupa de fiecare în parte mulându-se pe necesităţile fiecăruia. Într-o clasă de elevi a unei şcoli private, numărul acestora este de maxim 15 faţă de 30 de elevi în clasele de copii a şcolilor de stat. Aici, este mult mai mai puțină birocrație. Deoarece școlile private nu trebuie să respecte anumite reglementări de stat, ele petrec mai puțin timp la realizarea documentelor și mai mult pe instruire. De asemenea, profesorii nu sunt obligați să se concentreze pe rezultatele testelor. Drept urmare, profesorii au tendința de a se bucura de mai multă autonomie în sala de clasă și au mai mult control creativ asupra metodelor de predare. De asemenea, implicarea părinților este mai puternică, bineînţeles nu numai în școlile private, însă părinții elevilor de la privat tind să fie extrem de angajaţi în educația copiilor lor. Desigur, şcolile private percep o anumită taxă anuală în funcţie de serviciile ce le oferă, iar părinţii au la dispoziţie o paletă generoasă de activităţi potrivite vârstei şi nevoilor copiilor.

Beneficiile școlilor publice

Profesorii au nevoie de mai multe calificări. Profesorii școlilor publice par să fie mai calificați decât omologii lor în ceea ce privește educația și experiența. Deoarece curricula este din ce în ce mai greoaie, elevii petrec mai mult timp studiind subiectele de bază. Școlile publice pot sponsoriza mai multe activități. Când vine vorba de a oferi activităţi extraşcolare, școlile publice au mai multe cluburi. Majoritatea școlilor publice sunt mult mai mari decât școlile private și au suficienţi elevi pentru a desfăşura un târg de știință sau a avea propria echipă de fotbal. Școlile publice încep să desfăşoare şi programe speciale, gratuite pentru copiii supradotaţi.

Desigur, nevoile copilului de acum nu coincid cu nevoile copilului viitor, de aceea, pe măsură ce copilul creşte, rolul tău este să descoperi ceea ce îşi doreşte şi să combaţi dificultăţile întâmpinate. Alegerile sunt greu de realizat atunci când vrei să-i oferi toate oportunităţile şi beneficiile copilului tău, însă trebuie să încerci până ce toate părţile implicate rezonează cu obiectivele propuse şi atinse. Şcolile sunt diferite, copii sunt diferiţi aşa că, recomandabil este să faci ceea ce este cel mai bine pentru copilul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>