In memoriam SOLOMON MARCUS de Daniel Cruceanu

Solomon Marcus

Am aflat cu tristete despre trecerea in nefiinta a lui Solomon Marcus, fapt care ne-a lasat cu mai putina claritate in gandire in ceea ce avem de facut in educatia copiilor nostri si, mai ales, fara o voce calauzitoare care sa ii protejeze. Chiar daca nu mai este printre noi, Domnia Sa ne-a lasat o cauza si o cale de urmat pentru care a luptat pana la sfarsitul vietii.

De cativa ani, era ingrijorat de ceea ce se intampla cu tehnologia digitala deturnata spre transformarea copiilor in consumatori perfecti de on-line, in detrimentul folosirii acesteia in mod benefic, pentru educatia si pentru dezvoltarea lor. Era ingrijorat de faptul ca scoala nu face niciun fel de educatie generala minim necesara pentru a-i face pe copii sa inteleaga ce sunt calculatoarele si programele pe calculator si cum le pot utiliza proactiv si in siguranta.

Domnia Sa a prezentat cu claritate situatia de fapt si, foarte important, a definit si metodele de rezolvare. Iata ce spunea Marcus Solomon in articolul publicat pe contributors.ro, pe 15 iunie 2015:

 “Mai mult decât adultul şi altfel decât acesta, copilul, adolescentul sunt marcaţi de universul tehnologic în care trăiesc. Câte probleme, de toate felurile, apar în interacţiunea copilului cu acest univers tehnologic, de la televizor şi internet la telefon mobil şi la jocurile pe care ele le prilejuiesc! In loc de a fi incorporate educaţiei şcolare, ele sunt lăsate la voia întâmplării. Analfabetismul computaţional face ravagii. Frecventarea haotică a internetului, în cel mai bun caz dedicată reţelelor de socializare, contrastează cu nevoia imperioasă de a se articula internetul la cultura tradiţională şi de a folosi, prin cuvinte-cheie potrivite, resursele nelimitate ale internetului descoperirea de conexiuni între chestiuni aparent fără legătură între ele.”

Cred ca este de datoria noastra, a oamenilor cu experienta din IT, educatie, psihologie si din alte domenii, sa gasim impreuna solutiile pentru eradicarea acestui analfabetism in utilizarea calculatorului si pentru folosirea resurselor nelimitate ale internetului pentru descoperire. Preocupari similare sunt in toata lumea, problemele respective existand la nivel global. Multi profesori de renume si oameni de stiinta din domeniul calculatoarelor se preocupa de gasirea de solutii educationale in domeniu si de drumul pe care o va lua omenirea in utilizarea puterii de calcul si a internetului. Solutii posibile de educatie au fost deja implementate cu succes in alte tari, oferindu-ne surse de inspiratie.

Asa ca, va invit sa mergem pe calea deschisa de Solomon Marcus, sa ii urmam exemplul si sa ne folosim energia pentru a schimba ceva in bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>