Public Speaking – capriciu sau necesitate!

Speakers Club

7 Iulie 2016, prima întâlnire din programul Școala de Vară ”Pașaport de-o vară în lumea poveștilor”.
O după-amiază specială pentru că are loc și prima întâlnire cu două dintre câștigătoarele burseide public speaking. Pe macheta video nu păreau atât de timide, însă prima reacție pe care au
avut-o când au intrat în sală a fost:
” – Pe mine să nu mă puneți să vorbesc în față!”.
Iar în modul său personal, fiecare a exprimat aceeași idee.
De fapt este o reacție normală, des întâlnită la această vârstă și nu numai, pentru că indiferent de cât de bine se descurcă cu exprimarea propriilor idei, opinii, creații în fața familiei, a
prietenilor sau în fața caietului dictando, atunci când trebuie să interacționeze cu un grup mai mare de oameni sau chiar să-și expună ideile în fața clasei, lucrurile stau altfel.
Părinții continuă să facă cea mai mare greșeală în a se concentra pe dezvoltarea copilului doar în mediul școlar, cheltuind mari sume de bani pe alte hobby-uri (lecții pian, dans, karate, muzică,
artă), fără a-și da seama cât de importantă este pentru un copil dezvoltarea încrederii în sine, a abilităților de comunicare și exprimare liberă și eficientă.
Desigur, școala și toate celelalte activități extrașcolare sunt importante, dar dacă aveți convingerea că a vorbi în public este un lucru important doar la modul abstract, este momentul
să vă regândiți.
Nu faceți greșeala să considerați că ”A vorbi în Public” și ”Comunicarea Eficientă” NU sunt importante. Este ca și cum ai spune că nu au nevoie să învețe să citească!
A-i învăța cum să vorbească în public le construiește abilitățile de comunicare și încredere, permițându-le să-și dezvolte carisma și să capteze atenția.
A-i învăța cum să vorbească în public poate fi diferența esențială între Succes și Eșec în viața de familie, în dezvoltarea educațională, la muncă sau în comunitate.
A vorbi în public este o necesitate!
Indiferent dacă un copil învață la o școală publică sau privată, un lucru este sigur: nu poate evita situațiile în care este nevoit să susțină o expunere orală în fața clasei sau a unui grup de
profesori. În timp ce unii copii sunt foarte deschiși la astfel de provocări, marea majoritate devin panicați și copleșiți de moment. Ca părinte poți juca un rol important în a-ți susține copilul în
astfel de momente și chiar în a-l face să prospere în situații de presiune.
Vestea proastă este că abilitățile de a vorbi în public nu sunt deloc dezvoltate în școală, deși tehnicile de bază sunt ușor de implementat și cu mult impact.
Vestea bună este că prin public speaking chiar și cel mai timid și introvertit copil își poate depăși inhibițiile, transformându-se într-o persoană plină de încredere și dornică de a comunica.
Public speaking înseamnă:
– Claritate, Convingere, Încredere în sine, Control, Adaptabilitate (modificarea conținutului informației în funcție de situația și de cerințele audienței).
– Dezvoltarea abilităților de comunicare nonverbală și paraverbală.
– Dezvoltarea capacității de integrare imediată într-un mediu nou.
– Este suportul motivațional al elevilor pentru performanță, oferindu-le un control emoțional extraordinar în fața examenelor și a concursurilor școlare, dar mai ales în parcurgerea etapelor orale pentru admiterea în scoli internaționale.
– Este un mod evident de a face diferența. Vor știi cum să își expună propriile idei ca să fie ascultați.
– Pentru motive evidente abilitatea de a comunica eficient este atuul oamenilor de succes, al celor care știu cum să inainteze în ierarhia profesională.
Toate aceste elemente se regăsesc și în planul de dezvoltare prin public speaking susținut de școala SPEAKERS CLUB Junior.
Ne întâlnim pentru a exersa abilitatea de a prezenta, într-un cadru prietenos. După fiecare prezentare se oferă feedback care să îi ajute să își dezvolte încrederea în abilitatea de vorbi în fața altor persoane. Feed-back-ul nu este dat ca la școală, printr-o notă, ci se oferă aprecieri, îndrumări și recomandări atât de către facilitatorul care moderează evenimentul, cât mai ales de către ceilalți participanți la întâlnire.
Fiecare prezentare este înregistrată, se oferă părinților și ulterior poate fi analizată pentru a studia cum se poate îmbunătăți următoarea prezentare.
Celor care doresc acest lucru, li se oferă șansa de a fi promovați pe toate canalele de promovare și pot susține prezentări chiar în cadrul grupelor unde cursanții sunt persoane mature.
Tehnicile de control emoțional, contact vizual, angajarea audienței, explorarea situațiilor, exprimarea nonverbală, sunt parte din cursurile predate în cadrul școlii, pentru că:
Investiția în Comunicare Generează cel mai mare Profit!
Un lucru susținut și de către părinții celor mici:
“Ce a însemnat SPEAKERS CLUB Junior pentru Bianca?
Întărirea încrederii în sine, stimularea creativității prin scrierea prezentărilor, stăpânirea emoțiilor, mișcare și prezență scenică, ce înseamnă contactul vizual, îmbinarea charismei cu abilitățile existente, o dicție bună, cum să pui întrebări și cum să primești răspunsuri, cum să antrenezi publicul în prezentare. Un pas important către viitor, pe scurt.”
Gabriela Ionescu, mama Biancăi Ionescu (10 ani)
”Când am ajuns pentru prima dată la “SPEAKERS CLUB Junior” împreună cu fetița mea, Diana, care câștigase o bursă de “public speaking” nu știam că va deveni “experiența educativă a anului” atât pentru ea, cât și pentru noi, părinții. (…) Feedback-ul care se transmite de către trainer după fiecare sesiune este extraordinar, nu există “corect” și “greșit”, ci “feedback apreciativ” și “feedback constructiv”.
(…) Interesant este că cele două fetițe ale mele care urmează cursurile SPEAKERS CLUB Junior deja remarcă dacă sunt respectate regulile unei prezentări de succes în cazul în care văd prezentări la televizor sau în alte mijloace media. Încrederea în forțele proprii le-a crescut foarte mult și deja folosesc tehnici de “public speaking” și la școală atunci când trebuie să vorbească în fața colegilor.
Am convingerea că aceste cursuri de “public speaking” sunt o investiție valoroasă pentru educația oricărui copil și le recomand cu căldură!
Mădălina Petre, mama Dianei (10 ani) și a Adelinei (7 ani) Petre
”Cursul de Public Speaking susținut de Mihaela Mathe este un curs cu un conținut bine detaliat și la fel de bine aprofundat, care oferă o imagine relevantă asupra procesului specific de public speaking. Îți va dezvălui în mod practic cele mai bune tehnici de gestionare a emoțiilor, cât și exemplificări relevante, cu accent pe situații particulare, tratarea excepțiilor, simulări. Un curs liber, generator de idei personale. O atmosferă nemaipomenită!
Mihaela, un om de suflet, are în abordare o atitudine deschisă, răspunde tuturor întrebărilor suplimentare, oferă clarificări pentru orice nelămurire.
Recunoscute pentru rata crescută de succes, cursurile semnate de Mihaela abordează metode interactive și dinamice prin care copiii reușesc să transforme teoria dezbătută într-o practică primită cu entuziasm.”
Carmen Drăgan, mama Alexiei Dragan (10 ani)

Mihaela Mathe

Project Coordinator

M: +40 745.351.190

E: mihaela.mathe@speakersclub.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>