Seminar susţinut de Oana Moraru

IMG_9281

în data de 22.03.2016 şi organizat de Părinţi Informaţi

Un eveniment susţinut de Oana Moraru este întotdeuna o încântare. Eu o văd pentru a 3 – a Seminar susţinut de Oana Moraru oară şi tot mi-ar mai plăcea să o văd şi să ascult ce are de spus. Pentru că are! Îmi place viziunea ei despre copii, parenting, educaţie pentru că este complexă. Ea vorbeşte din prisma profesorului, a părintelui, a inspectorului, a deschizătorului de drumuri în educaţie, a antreprenorului. Să o întâlneşti te îmbogăţeşte, pentru că vine cu o energie debordantă, cu o atitudine care te inspiră şi ai senzaţia că îţi vorbeşte o prietenă, fără ocolişuri, fără limbaj pompos. A pornit seminarul de la întrebările părinţilor aflaţi în sală. Aşadar vine în întâmpinarea nevoilor părinţilor.

A fost un noian de informaţii, a vorbit despre şcoală şi ce ar trebui ea să ofere, despre dascăli, despre cum ar trebui să fie pregătiţi (şi nu prea sunt) şi cum ar fi firesc să lucreze cu copiii, despre sistemul actual de educaţie din România. Ceea ce mi s-a părut interesant a fost că, deşi a punctat hibele majore ale educaţie, ne-a îndemnat să nu uităm să fim oameni, să înţelegem că şi cei de la catedra sunt şi ei oameni cu propriile trăiri şi suferinţe, iar empatia noastră ar duce la naşterea unui parteneriat în folosul copilului nostru. Şi, totodată, să nu uităm că şi noi avem un rol major în structurarea personalităţii copiilor noştrii. Nu putem aştepta doar de la şcoala o anumită conduită pe care, de cele mai multe ori, nici noi nu o avem: nu vrem etichetări, deşi noi înşine le folosim, vrem copilul să fie văzut şi apreciat pentru unicitatea lui, însă chiar noi îl comparăm cu alţii, etc.

Mi-a mai plăcut foarte mult şi momentul în care a spus: „Nimeni nu merge la şcoală pentru a învăţa!” Cât de tare …. Pe mine m-a blocat. Ok, dar de ce mergem la şcoală? Copiii merg la şcoală pentru a-şi împlini 3 nevoi principale: nevoia de a fi văzut (de a simţi că el contează, el, părerile lui, ideile lui), nevoia de a avea un rol în grup, nevoia de noutate, toate fiind mijloace de structurare a sinelui. Care sunt cele 2 principii după care ar trebui să se ghideze un dascăl (să nu uităm că şi noi, părinţii, suntem dascăli pentru copiii noştrii): “Laudă gândirea” şi “ţine copilul în energia ta înaltă”.

Aşadar, celor care nu aţi reuşit să veniţi la eveniment, sper ca v-am stârnit  curiozitatea de a o cunoaşte pe Oana Moraru, iar pe cei care au fost prezenţi mi-ar plăcea să îi provoc la a spune câteva cuvinte despre cea a dus nou Oana Moraru pentru ei prin informaţiile împărtăşite. Pentru că, desigur, avem nevoi şi hărţi mentale diferite. Sunt convinsă că în fiecare dintre noi a rezonat altceva la cuvintele ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>